diumenge, de novembre 11, 2007

Amèrica ja no calla


David Segarra*

Amèrica Llatina ha vist al rei espanyol intentar fer callar a un president de la regió. I a Caracas, Buenos Aires i Brasilia, avui en dia, les coses es veuen molt diferents a com es veuen a Madrid, Paris i Washington. Fent una comparativa es pot detectar com a la majoria dels mitjans espanyols es debat sobre mala educació i formes i es condemna a Chávez de manera automàtica. Mentre, als mitjans llatinoamericans hi ha una pluralitat d’opinions, però coincideixen en considerar un acte d’una prepotència intolerable el que un monarca tracte de fer callar a un president electe. El fons de tot és que la nova Amèrica es sent forta i autònoma i es sent capaç de parlar-li de tu a tu a les potències i antigues metròpolis. Cal entendre que ací es percep la monarquia com un símbol del passat genocidi indígena i l’esclavitud o del recent enfonsament de les economies argentina, nicaragüenca i boliviana. Coneguent la història d’Espanya a Amèrica, el rei li calia haver-se quedat callat. Això s’anomena diplomàcia i educació.

Zapatero va dir que cal respectar els presidents democràtics malgrat les diferències polítiques. I té raó, però per a Veneçuela és democràtic Aznar que va tractar d’instaurar una dictadura estil Pinochet? I a més perquè el president d’Espanya està obligat a defensar la guerra bruta dels anteriors governs? Perquè, no ho oblidem, el president coneix perfectament que l’ex president i el seu govern van participar en el Cop d’Estat contra Veneçuela al 2002. I ho sap perquè precisament va ser el seu ministre d’exteriors Moratinos qui va donar les proves a la Comissió d’Exteriors del parlament espanyol. Cal assenyalar també que tres dies abans que Chávez parlara en la Cimera Iberoamericana, antixavistes van disparar i intentaren linxar a un grup d'uns 100 estudiants d'esquerres. Allò a destacar és que molts dels atacants provenien de la Universitat Catòlica Andrés Bello que té signat un conveni de col·laboració amb la Fundació FAES d’Aznar. O que Mayor Oreja va aparèixer, coincidentment amb els disturbis, a Veneçuela donant suport a la lluita de la dreta opositora. O que Nuevas Generaciones està col·laborant activament amb els grups que estan fent kale borroka a les universitats privades veneçolanes. Així que Zapatero, en compte de defensar l’honor d’anteriors governs hauria d’investigar el suport d’Aznar i el PP al colpisme.

Per entendre el que està passant, és important que no ens enganyem: no és Veneçuela qui està aïllada a Amèrica, sinó la política nord-americana i europea. L’onada de governs nacionalistes i progressistes ja és majoria al continent i va des de Brasil a l’Equador, de Bolivia a Nicaragua i arriba fins Argentina i Veneçuela. La crítica contra les polítiques neoliberals d’Estats Units, Europa i el Banc Mundial és ja la posició comú. En aquest context, el rei, que no és precissament un expert en geopolítica, no ha entès que els indis, els negres i sudaques ja controlen el seu petroli, gas i aigua i estan construïnt satel·lits, ordinadors i telèfons mòbils. I li molesta que li parlen com iguals, fins i tot orgullosos i impulsius com Chávez. No ho pot tolerar. Doncs ho sentim majestat, però Amèrica Llatina ja no calla. Amèrica està unida en un desig de sobirania i independència i disposa de les ferramentes polítiques i econòmiques per a que es faça realitat. Amèrica està unida i ja no la fan callar.

David Segarra viu a Veneçuela, és fundador del periòdic valencià L’Avanç i col·labora amb TeleSur, Vive Tv i Ávila TV.

Etiquetes de comentaris: , , , ,

4 Comments:

Blogger Toni.Rico said...

Gràcies David per dir-nos la veritat. Faré un enllaç des del meu bloc al teu per mantenir informats als catalanets de bé.

Atentament, des de Girona, el teu amic Toni Rico

1:42 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Molt bon escrit, si senyor!

5:01 p. m.  
Anonymous Anònim said...

rojo traidor de mierda, lamiendole el culo al dictador de turno de Venezuela... Al menos los estudiantes venezolanos tienen mas cojones que tu! Abajo Chavez!

12:08 a. m.  
Anonymous Anònim said...

No te entiendo...

Para nada estoy de acuerdo con la politica de Aznar, en mi opinion era necesaria una reforma politica en sudameriaca, ellos no debian dejar q nosotros ganemos dinero con sus recursos, en eso creo yo que estamos de acuerdo.

Despues de decirte eso, intolerancia el rey??? Chavez es el que no tolera los comentarios de los demas. Un politico debe ser diplomatico y educado, dejando hablar a quien le toca y respetando opiniones (aunq no las comparta), ad+ no pintaba nada q hablaran de Aznar sin estar delante y tener derecho a defenderse, eso es ser sucio y obligo a ZP a defender a la persona q menos queria.

En mi modesta opinion el señor Chavez deberia dejarse de tonterias y hablar como un presidente y no como el lider de una secta q te intenta vender humo con la ayuda de su facil palabra.

El señor Evo Morales si q merece respeto, ya q el respeta.

Ya te digo q estoy de acuerdo con alguna de sus politicas, pero tambien te digo q las formas le pierden y eso hace q le deteste (a Chavez).

Se esta convirtiendo en un ser totalitario, q se cree q por tener mayoria puede hacer lo que quiera y eso no es asi. Aznar tb nos llevo a la guerra con su mayoria absoluta sin nadie quererlo, y lo pago caro, espero q la prepotencia de Chavez tb tenga lo q se merece.

Saludos desde Valencia y siento no escribirlo en nuestra lengua, pero no me atrevo, tendria muchas faltas.

4:22 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home