divendres, de novembre 09, 2007

Estudiants antixavistes arrassen la Universitat Central de Veneçuela


David Segarra / Caracas

Estudiants de les universitats privades cercaren i intentaren linxar a un grup d'uns 100 estudiants d'esquerres. Durant dues hores van apedrejar i intentar cremar les aules de Treball Social. També es van utilitzar àmpliament armes de foc. Finalment la intervenció d'estudiants i activistes bolivarians van poder expulsar els estudiants de les privades al crit de "fora el feixisme de la UCV".

Els mitjans internacionals, però, estan tractant de donar-li la volta als fets mostrant a bolivarians amb pistoles, la qual cosa és certa, però no expliquen que estaven armats contra extremistes de dretes que portaven armes de guerra i els quals tenien segrestats a desenes d'estudiants i estaven calant foc a les instal·lacions.

Els fets s'inscriuen en una situació de tensió a Veneçuela que ha anat calfant l'ambient a mesura que s'apropa el referèndum per a la reforma constitucional. Cal destacar que els rectors i les associacions d'estudiants de les universitats privades i la UCV donen suport a les mobilitzacions de carrer contra la reforma. Els estudiants d'esquerres defensen la reforma, ja que entre altres canvis democratitza les universitats. Això ha generat una lluita de poder entre els sectors populars i les elits universitàries en un país on només una minoria ha pogut fins ara accedir als estudis superiors.

A diferència del 2002 quan aquests mateixos sectors socials van protagonitzar un colp d'Estat de tall "pinochetista", avui en dia estan prioritzant tàctiques de desestabilització no-violentes dissenyades per assessors nord-americans. Això sí combinades amb casos, cada cop més freqüents, de disturbis protagonitzats pels joves de les universitats privades i sicaris armats. Malgrat les ordres del govern, que ha desarmat a la policia per evitar mals majors, grups de joves bolivarians dels barris populars s'han enfrontat esporàdicament amb els estudiants.

Text, àudios, vídeos i fotos:
YVKE Mundial

Etiquetes de comentaris: , , , , ,